Начало / Новини / Делегация на Вселенската патриаршия ще посети Сръбската църква

Делегация на Вселенската патриаршия ще посети Сръбската църква

Делегация на Вселенската патриаршия ще посети Сръбската православна църква в близкото бъдеще, съобщава orthochristian.com.

Това заяви Бачкият митрополит Ириней, който е ръководител на синодалния отдел за информация и книгоиздаване, пред сръбския вестник „Данас“. Делегацията ще бъде водена от Пергамския митрополит Йоан Зизюлас. Целта на посещението обаче все още не е ясна. 

„Какви са причините за това посещение и какво ще бъде обсъдено, всъщност нито аз, нито някой друг знае засега, защото не сме били информирани… Аз лично не мога да кажа нищо конкретно, защото не съм пророк. В крайна сметка времето ще покаже и тогава ще бъде информирана обществеността „, каза митрополит Ириней.

Въпреки това има вероятни теми, които могат да бъдат обсъждани. Това са църковните ситуации в Украйна и Северна Македония. Като по думите на митрополит Ириней тези теми не са изключени да бъдат обсъждани, още повече, че Сръбската църква неотдавна заяви, че подкрепя Украинската църква, водена от митрополит Онуфрий в Украйна. Другата тема, по която може да стане въпрос на срещата е ситуцаията в Северна Македония, където в момента има две църкви – едната е на Сръбската църква, а другата към днешна дата е схизматична.

Според митрополит Ириней патриарх Вартоломей изпраща разнопосочни сигнали, понякога показва, че „Църквата-майка“ ще разреши ситуацията, а понякога е въпрос на Сръбската църква да реши ситуацията. Въпреки това македонците все още очакват евентуално да получат томос от Вселенска патриаршия. Междувременно сръбските митрополити обявиха през май, че ще възобновят диалога с Македонската църква, за да намерят канонично решение на разкола.

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...