Начало / Новини / Появиха се змийчетата на Св. Богородица на о. Кефалония

Появиха се змийчетата на Св. Богородица на о. Кефалония

И тази година се случи чудото преди Успение Богородично – появиха се змийчетата на Майката Божия на о. Кефалония. 

Всяка година около празника Преображение Господне на 6 август змии се появяват в селата Маркопуло и Аргиния на западния гръцки остров Кефалония, където има параклиси, посветени на Успение Богородично и остават там до празника Успение Богородично. 

Стотици поклонници се стичат в селата всяка година, за да видят „змиите на Панагия“, които сякаш се появяват от нищото и изчезват отново след празника на Успение. Черно-белите змии имат знака на Кръста на кадифените си глави, а езиците им са във формата на кръст.

Змиите за първи път се появиха в навечерието на Преображение тази година, съобщава Mystagogy , позовавайки се на Kefalonia Press .

Една змия за пръв път се появи в Маркопуло, последвана не след дълго от още  две змии в Аргиния. Всяка година камбаните на параклисите звънят радостно, за да съобщят за пристигането на змиите. Местните вярващи свидетелстват, че змиите са топлокръвни , което не е известно никъде другаде в света. Змиите пълзят из църквите и особено около иконите на Богородица. 

Както се вижда от видеоклиповете по-долу от предишни години, змиите са спокойни и безопасни, а християните дори докосват самите змии като чудотворно проявление от Бога и Пресвета Богородица.

Църквата „Успение Богородично“ в Маркопуо е построена върху руините на стар манастир. В началото на 18 век монахините от бившия манастир били нападнати от пирати. Те се молели пламенно на Богородица за защита и когато пиратите влезли в манастира, били ужасени от вида на змиите, които се носочили към тях и те избягали.    

Оттогава змиите се появяват всяка година, с изключение на две години: 1940 г., годината, в която Гърция е въведена във Втората световна война, и 1953 г., годината на опустошителното земетресение на Кефалония. Смята се, че е лоша поличба ако змиите не се появят.

По информация на: orthochristian.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в Пазарджишко

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в близост до пазарджишкото село Паталеница. ...