Начало / Новини / Украсиха централния храм на Кюстендил преди празника Успение Богородично

Украсиха централния храм на Кюстендил преди празника Успение Богородично

Алеята пред храма и при входа на централната черква „Св.Богородца“ в Кюстендил са украсени и аранжирани преди големия християнски празник – Успението на Божията майка, казаха служители на компекса.

Над входа е голяма икона на Св. Богородица, над алеята са въженца с ленти. Правен е и ремонт и на крилото вътре в черквата, осветена през 1816 год. Вчера вечерта кюстендилци посрещаха чудотворната икона на Света Богородица – Скоропослушница, която е за поклонение у нас от Украйна. Така се слага началото на службите и събирането на миряни пред 15 август  – Голяма Богородица. Тогава над 10 хиляди кюстендилци влизат да се поклонят и дачуят литургията на свещениците.

За самия ден Успението на Божията майка ще има служба в храма, а в градинката при обредния дом ще върви празника Панагия – Въздигане на хляба, органииран редовно за последните 10-на години, откакто кмет на Кюстендил е Петър Паунов. Всяка сутрин за градоначалника започва с влизане в храм, палене не свещ и молитва – неизменно, коментират кюстендици.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...