Начало / Новини / Манастирът „Св. Богородица Спилеотиса“, край Мелник събира православни християни в края на август

Манастирът „Св. Богородица Спилеотиса“, край Мелник събира православни християни в края на август

От три години обновената главна църква на прочутия някога средновековен и възрожденски мелнишки манастир „Св. Богородица Спилеотиса”, който днес е в руини, привлича туристи от страната и чужбина.

В светата обител бе направен и нов иконостас, измайсторен в Трявна. Сбъдна се мечтата на много местни хора – тази църква да отвори врати постоянно за миряни и в нея те да палят свещи и да се молят за здраве и благоденствие.

Хората в Мелник вярват, че в следващите години ще се развие още по-добре поклонническият туризъм в града им.

Църковно-манастирското културно наследство тук е безценно богатство, което привлича още от края на XVI век вниманието на множество различни специалисти и любители на старини – българи и чужденци, с разнообразието и високостойностните си архитектурни и художествени ценности с неповторимо обаяние. По писмени сведения през XIX век Мелник е имал между 64 и 82 църкви и манастири, като сред манастирите „Св. Зонá” е първостепенен по значение.

„Църквата бе реставрирана за последен път през 40-те години на миналото столетие. Ние я възстановихме, защото всеки храм е средище на вярата и българщината”, категорични са жителите на най-малкия ни град.

Автор: Владимир Смиеонов, КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...