Начало / Новини / Археолози откриха църква от VI в. край Габрово

Археолози откриха църква от VI в. край Габрово

Археолози разкриха неизвестна до момента църква в Габрово. Храмът е датиран от VI в., пише в-к Труд. Изследователите са попаднали на находката при спасителна разкопки в града при прокопаването на обходния път към връх Шипка. 

Храмът е еднокорабна базилика с размери 15 на 8 метра. Към момента не е разкрита западната част на древния храм, тъй като попада в частен имот. В църквата има изграден ситрон ((на гръцки: Συνθρόνον – сопрестолие) е термин в сакралната (църковна) архитектура. Представлява каменна, стъпаловидна пейка за духовенството в епископски и патриаршески храмове, която е разположена по стената на основната апсида на църквата). Според откритието църквата е била епископски център и седалище на местен митрополит. 

Древната епископия по това време а епископията на Марцианопол или Маркианопо. Това е древноримски град, разположен при днешния град Девня, България. Градът първоначално се нарича Партенопол и е преименуван от император Траян в чест на сестра му Улпия Марциана. Според епифаниевия списък от VII в. на Марцианопол са били подчинени епископиите на Доростол, Трансмариска, Нове, Апиария и Зекедеспа. 

Очаква се археологическите разкопки да продължат. 

Снимка: Вестник Труд

За Ангел Карадаков

Виж още

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в Пазарджишко

Доброволци почистиха района около манастира „Свети Петър и Павел“ в близост до пазарджишкото село Паталеница. ...