Начало / Новини / 58 сибирци приеха Православната вяра

58 сибирци приеха Православната вяра

Мисионерската дейност на РПЦ в далечните сибирски райони дават значителен плод, информират от orthochristian.com. Повод за новината е, че повече от 50 души са били кръстени в Православната църква. 

Еве́нките (наричани до 1931 г. тунгуси) са коренно население на Източен Сибир, Русия. Освен в Сибир, живеят в Монголия (основно в аймак Селенге) и североизточните части на Китай. Произлизат от Глазковската култура. Говорят евенкски език, който е и най-говореният език от тунгусо-манджурската група езици. Към 2010 г. населението им е 38 400 души.

В края на юли о. Александър Донесенко, М. Мосьонов и Виктор Селивановски, ръководител на епархийския мисионерски отдел, пътуват до северното амурско село Бомнак, като вземат частица от мощите на св. мъченик Бонифаций и ръчно рисувана икона на Божията Майка с тях. 

В местното читалище (тъй като православен храм в района няма бел.р.) на 30 юли бе отслужен молебен до св. Бонифаций с водосвет, а мисионерите говориха за основите на православната вяра. Мисионерите раздадоха и 40 евангелия и няколко десетки икони на местните енориаши, и кутия, пълна с православни книги и православни листовки на езика на евенк в местната енория. 

Други 24 евенки са кръстени в село Заря, близо до Тинда, от Игумен Антоний (Грищенко), настоятелят на катедралата „Света Троица“ в Тинда. 

Кръщенията бяха отслужени в местното читалище, а на новопросветените  бяха подарени икони, евангелия, православни списания и листовки на езика на Евенк. Мисионерите доставиха и хранителни стоки за социално уязвимите на местната администрация.

120 местни коренни жители бяха кръстени през февруари 2017 г. в село Есей в Красноярск. Селото се счита за люлката на християнството на окръг Евенкия, след като местните якути и евенки приемат православието през 1852 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...