Начало / Новини / Започна реконструкция на манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле

Започна реконструкция на манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле

Започна реконструкция и разширение на манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ край ямболското село Кабиле, съобщи БТА.

Архитектурният план ще се осъществи на четири етапа. На мястото на досегашните стаи за поклонници, построени преди повече от 70 години, ще бъдат изградени зимна кръстокуполна църква, манастирска библиотека и читалня, архондарик /приемна за гости/, магерница /манастирска кухня/, игуменария /покоите на игуменката/ и стаи за монахините. През третия и четвъртия етап ще бъдат построени крило със стопанско предназначение и стаи за настаняване на гостите на манастира, както и многофункционална зала, съобщи пред репортер на БТА игуменката на манастира Минодора.

По думите й средствата за първите два етапа на разширението са вече осигурени от щедри спонсори и от приходите от църковна дейност. Очаква се строителството да завърши до една година.

През последните двайсетина години Кабиленският манастир, както е известен на богомолците, заживява отново благодарение на многобройните дарители и поклонници от различни краища на страната. Сградата на църквата е напълно обновена, старият олтар е подменен, както и цялостното обзавеждане в храма, вътрешните стени са изцяло изографисани, построени са нови отделения за покръстване, къпалня и чешма за лековитата вода, с която се слави манастирът.

Ремонтирани са и част от помещенията за монахините и за гостите. Дворът е превърнат във вечнозелено кътче – с вековни дървета, лози, храсти, тревиста поляна и цветни алеи. Стопанската част е модернизирана, а земеделските земи и отглежданите домашни животни напълно осигуряват издръжката на манастира, допълни игуменката. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Синод излъчи тримата кандидати за патриаршеския престол

На 20 юни 2024 г., в Синодната палата започна процедурата по избор на тримата кандидати ...