Начало / Новини / Граждани събират дарения за ремонт на пазарджишки храм

Граждани събират дарения за ремонт на пазарджишки храм

Пазарджиклии поведоха кампания за набиране на средства за възстановяването на храма „Свето Преображение Господне“. Инициативният комитет обединява уважавани личности от местната общност, съобщава в-к „Марица“

За неотложни дейности са необходими около 33 000 лева, от които дотук са събрани половината. С тях трябва да бъдат направени ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, възстановяване на оригиналните стенописи около прозорците до тавана, възстановяване на горната част на колоните. С личен труд редовните посетители на храма и ние от Инициативния комитет ще се погрижим за възстановяването на дървената част на олтара.

„Апелираме към Вас да ни помогнете със средства или с труд за неотложните дейности по ремонта“, пишат инициаторите в писмо до медиите.

Строежът на църквата „Свето Преображение Господне” е започнал през 1859-60 година, а нейното освещаване става през 1862 г. По време на църковно-народните борби гръцките духовници, които настояват богослужението да продължи да се води на гръцки език, са изгонени от църквата „Света Богородица” и на тях е предложено да служат в параклиса „Света Неделя”, намиращ се в непосредствена близост до храм „Света Богородица”. Те обаче решават с помощта на български еснафи да построят храм, в който да се служи на гръцки език. 

Оттам идва и названието на храма – „гръцката” църква – което всъщност е неточно, защото църквата е българска и строена от българи.

В двора на храма се е помещавал първият пансион на града за социално слаби и самотни хора. Църквата е била действаща до 1994 г., когато е затворена след пожар в старата поща (часовниковата кула-символ на град Пазарджик). Тогава настоятелството на църквата „Света Богородица“, под чието попечителство е „гръцката църква“, складира около и в храма останалия от пощата дървен материал. С течение на времето църквата и околохрамовото пространство се превръщат в склад за строителни материали, а дворът става практически непроходим.

През месец март 2009 година Пловдивският митрополит Николай възлага на свещеник Петко Еленкин председателството на църковното настоятелство и задачата заедно с енорийския свещеник Атанас Кузев да освободят и разчистят храма и двора от ненужните отпадъци и строителни материали, както и да възстановят предишния блясък и красота на този Божий дом.

За по-малко от 60 дни с помощта на доброволен труд от миряни и духовници, строителни предприемачи и община Пазарджик, храмът е почистен и преобразен.

Уникалният под с прекрасна автентична керамика е освежен. Изградени са пътеки тип калдъръм, които опасват храма от всички страни, а община Пазарджик озеленява и облагородява дворното пространство с прекрасни цветя и райграс; около тревните площи са поставени пейки за отдих. Благодарение на изкусните реставраторски ръце иконостасът възвърна предишния си вид. Възобновен и реставриран е и Владишкият трон и два проскинитария. Църквата грейва в бяло, синьо и златно. Таванът е дървен и много красив.

С много усилия уникалният под с автентична керамика е почистен, реставрирани са ценни икони, също Владишкият трон с два проскинитария, изградена е камбанария, подменена е по-голямата част от дограмата, закупени са нови полилеи и църковна утвар.

Макар и възродена и отново действаща, църквата се нуждае от още работа и средства.

Ако желаете да помогнете, може да го направите в храма, където е поставена кутия за дарения за ремонта. Средствата се събират и от касиера на Инициативния комитет Марияна Янева.

С нея може да се свържете на имейл mariana_yaneva©mail.bg. За всеки дарен лев ще бъде даден публичен отчет на таблото на входа на църквата, уверяват организаторите на кампанията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...