Начало / Новини / Американският митрополит Тихон изрази съпричастност с жертвите в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо

Американският митрополит Тихон изрази съпричастност с жертвите в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо

Предстоятелят на Американската православна църква митрополит Тихон изрази съпричастност с близките на загиналите в трагичните инциденти в Ел Пасо, Тексас и Дейтън, Охайо. Припомняме, че вчера най-малко 20 души бяха убити в Ел Пасо, а 9 други загубиха живота си пак в стрелба в Дейтън.

„За пореден път научаваме за безсмислена загуба на живот от използването на огнестрелно оръжие. Тази сутрин четем за масова стрелба в Дейтън, Охайо и вчера четохме за стрелба в Ел Пасо, Тексас. Снощи имаше и загуба на скъпоценни животи в Чикаго, Ню Йорк и Детройт. Призоваваме нашия всемилостив Господ да изпрати своята милост към жертвите и техните семейства, към органите на реда, към всички, които са пострадали поради използването на огнестрелни оръжия, където и да е това“, се казва в съобщението на митрополит Тихон.

Той припомня и посланието, което отправи към президента Тръмп през февруари:

„Все по-често се сблъскваме в нашите градове, села и квартали със злото, конфликти, скръб, беззаконие и смърт. Като православни християни ние разбираме, че това са реалности на човешкото съществуване и нашите общности се ангажират да поддържат светостта на целия живот чрез нашите усилия да достигнем и да служим на всички, да донесем изцеление и да донесем мир. Но също така се нуждаем от активен принос на нашите граждански власти за преодоляване на натиска на трагедията пред нашата нация“.

„Нека нашия Господ Иисус Христос да продължи да гледа благоприятно на молитвите и да даде Неговия мир и мъдрост на всички, които се борят да осмислят света, в който живеем. Господ е милостив“, се казва още в посланието.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...