Начало / Uncategorized / Църквата за българската диаспора в Москва ще бъде готова до края на септември

Църквата за българската диаспора в Москва ще бъде готова до края на септември

Църквата, издигната в чест на светият йерарх Киприан (+ 1406), трябва да бъде завършена в руската столица до края на септември 2019 г.

Църквата се изгражда за българската диаспора в Москва, по тяхна инициатива в квартал Чертаново в южната част на града, тъй като този квартал е дом на най-голямата общност на българи в руската столица. През 2013 г. беше положен основният камък от Българският патриарх Неофит.

Църквата е посветена на св. Киприан, българин и свещен йерарх на Руската църква, който носи титлата Митрополит Киевски и на цяла Рус, дори след като мести резиденцията си от Киев в Москва. Първата служба в църквата е планирана за празника му, 29 септември.

Интересното е, че църквата се намира близо до станцията на метрото, която е построена от чешки архитекти в съветско време, в чест на културните връзки между чехословашкия народ и руския народ.

Съвременните чешки и словашки земи някога са били наричани Велика Моравия, едно от първите места, където Св. Кирил и Методий започват мисията си, преди учениците им да пристигнат в България.

Източник: http://orthochristian.com

За Николина Александрова

Виж още

Благотворителният коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне довършването на храма „Свети Иван Рилски“

Традиционният благотворителен коледен базар на областната администрация в Хасково ще подпомогне каузата за довършването на ...