Начало / Uncategorized / Турски изследовател публикува речник на застрашеният диалект, използван в Трабзон

Турски изследовател публикува речник на застрашеният диалект, използван в Трабзон

Турски изследовател е подготвил речник на застрашения диалект, говорен от някои жители на северна Турция в провинция Трабзон в Черноморския регион.

Вахит Турсун подготвя речника на понтийски гръцки, наричан още „ромейка” от турците, в продължение на осем години, като разговаря с хора от региона, които все още помнят и говорят езика, съобщава турският всекидневник „Хюриет“.

Езикът, който всъщност е диалект на гръцкия, първоначално се е говорил в района на Понт на южните брегове на Черно море.

Турсун каза, че е негова мечта да изготви този турско-ромейски речник, който подготвя през последните 30 години.

Диалектът „ромейка“ е гръцки диалект, използван в Северна Гърция, както и на малка територия в Черноморския регион на Турция, особено в планинските части на Трабзон, в селища и области като Чайкара, Дернекпазари, Сюрмене, Оф и Тония. Диалектът беше включен в списъка на ЮНЕСКО на застрашените езици. Той е един от 11-те диалекта в Турция, които са под заплахата от изчезване. Диалектът се говори и в някои села в районите на Гюзелюрт (Морфу) и Дикарпаз (Ризокарпасо) в Северен Кипър от хора, които са се преместили там, след като са напуснали Черноморския регион.

Източнк: www.dailysabah.com

За Николина Александрова

Виж още

Предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма в гр. Кубрат

Тази седмица предаването „Домът на вярата“ запознава зрителите с храма, посветен на светите братя Кирил ...