Начало / Новини / За десета година започна поклонническият път „Рилският светец“

За десета година започна поклонническият път „Рилският светец“

За десета поредна година започна поклонническият поход „Рилският чудотворец“. Традиционно шествието започва на 1 август от столичния старинен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, с отслужването на тържествена св. Литургия.

Поклонническият път „Рилският Чудотворец“, се организира от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Столична община и храм „Св. София – Премъдрост Божия“ и е с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, а тази година в него се включиха повече от 200 души.

Богослужението, в началото на похода, беше оглавено от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник и предстоятел на храма, в съслужение със свещеници от храма и столицата.

Походът ще завърши на 6-ти август – Преображение Господне. Участниците в шествието ще провървят пеша целия път от София до Рилската св. обител – по стъпките на мощите на рилския пустиножител. В своята първа вечер участниците в похода ще се съберат в хижа „Кумата“ на Витоша. В близкия храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.

В навечерието на похода бе открит и официален сайт на инициативата, който може да видите тук. „Добротолюбие“ ще проследи ден по ден, за втора поредна година, целия маршрут и ще ви направи съпричастни с похода – по пътя на мощите на св. Йоан Рилски. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Четиридесет дни от кончината на блаженопочившия и приснопаметен Български патриарх Неофит

Изпълниха се четиридесет дни от блажената кончина на предстоятеля на Българската православна църква – Българския ...