Начало / Uncategorized / Патриарх Неофит се срещна с председателя на Камарата на представителите на Р. Кипър

Патриарх Неофит се срещна с председателя на Камарата на представителите на Р. Кипър

Българският патриарх Неофит се срещна днес с председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис.

На срещата присъстваха и Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. Митрополия и представители на Република Кипър.

Патриарх Неофит и г-н Силурис, разговаряха за добрите взаимоотношения между Българската православна църква и Кипърската архиепископия. „Поддържаме тесни връзки и взаимоотношения с всички поместни православни църкви, включително с Кипърската архиепископия”, каза патриарх Неофит. Предстоятелят на БПЦ припомни и за срещата с Негово Блаженство архиепископ Хризостом – предстоятел на Кипърската архиепископия, която се състоя на 20 май т.г.

Димитрис Силурис благодари за топлия прием.

По време на срещата бе поставен въпроса и за бъдещо сътрудничество между Софийската духовна семинария и духовните училища в Кипър, както и за изграждане на добри отношения и на академично богословско ниво.

Димитрис Силурис, председател на Камарата на представителите на Република Кипър посети днес и Митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“. Той бе придружен от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийската света митрополия и бе  посрещнат от храмовото духовенство: ставрофорен иконом Мина Минчев – предстоятел на храма, ставрофорен иконом Тоско Казакин, иконом Кирил Попов, както и свещеник Арсений Канйов, дяконите Георги Читалов и Сотир.

Иконом Кирил Попов произнесе приведствено слово към гостите, в което разказа историята на храм „Св. вмчца Неделя“. Иконом Кирил Попов, също така разказа на кипърският гост и делегацията за Първата българска конституция, която се е съхранявала четири години в храма. Г-н Димитрис Силурис се записа и в църковната кондика, която е подарена от Българския екзарх Стефан.

 Кипърската парламентарна делегация е на посещение у нас по покана на председателя на българския парламент, вчера те посетиха Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и се срещнаха с премиера Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...