Начало / Новини / Довършват строежа на църквата в Джигурово

Довършват строежа на църквата в Джигурово

Все по-близо е осъществяването на мечтата на жителите на санданското село Джигурово – да имат църква, която е умалено копие на храм-паметника „св. Александър Невски”.

„Постройката отдавна бе вдигната в груб строеж. Проблемът е в набирането на средства, тъй като разчитаме единствено на дарения. Но фирмата се съгласи да работи без пари, ще се разплатим, когато съберем необходимата сума. Преди дни се постави дограмата на сградата, сега ще започне измазването на външните и вътрешните стени”, сподели кметът на Джигурово – Тодор Тетимов.

Той се надява, че кампанията по набиране на още средства ще завърши с успех, за да може селището да има нов храм, който е с площ от близо 300 квадратни метра.

До момента за каузата са помогнали стотици дарители, община Сандански и Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет. Но са необходими още много финансови средства, за да се завърши изографисването и оборудването на молитвения дом.

В село Джигуровои има само гробищен храм, който обаче е малък и не отговаря на нуждите на местните жители. А и е много далече от населеното място, възрастните хора не могат да стигат до него. Новият храм ще е на два етажа и ще носи името „Свети свети Петър и Павел“. Църквата е в самия център на селото, на метри от сградата на кметството.

По информация на: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...