Начало / Новини / Румънската патриаршия изрази съпричастност към близките на отвлечено и убито румънско момиче

Румънската патриаршия изрази съпричастност към близките на отвлечено и убито румънско момиче

Румънската православна църква изрази искреното си състрадание и солидарност с болката към семейството на младата Александра Мачешану, която стана жертва на отвличане и бе убита, съобщава basilica.ro.

„Докато чака окончателния резултат от разследването на властите, разследващи този случай, Румънската патриаршия призовава всички свещеници и вярващи да се молят за Александра, нейните родители и скърбящи роднини в молитви.

Надяваме се този случай да бъде изяснен възможно най-бързо от властите, а виновните ще бъдат наказани според действащите закони. В същото време ние сме обезпокоени от нарастващия брой жени, които стават жертва на насилие и трафик на хора, което влошава човешкото достойнство и социалния мир. В този смисъл, освен молитвата, трябва да се засилят действията за солидарност със засегнатите семейства и насърчаването на отговорно поведение в обществото“, се казва в посланието на Румънската патриаршия.

Отвличането и убийството на 15-годишно момиче продължава да предизвиква напрежение в Румъния. Властите са обвинявани в немарливост и дори съпричастие в смъртта на Александра Мачешану. 

Случаят с Александра е скандален, защото тя успяла да се обади цели три пъти на телефона за спешна помощ 112. Полицията, обаче, първо реагирала бавно, а след като открили имота на заподозрения, ненужно изчакали уточняването на административни подробности, вместо да влязат да търсят жертвата. В събота в Букурещ имаше протест срещу действията на властите, а вътрешният министър уволни шефа на полицията.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...