Начало / Новини / Старозагорският митрополит Киприан ще служи литургия в потопената църква в язовир „Жребчево“

Старозагорският митрополит Киприан ще служи литургия в потопената църква в язовир „Жребчево“

За първи път откакто храмът в язовир „Жребчево“ е потопен ще бъде отслужена Божествена св. литургия. Тайнството Евхаристия ще бъде водено от Старозагорския митрополит Киприан на 4 август.

През повечето месеци от годината храмът е под вода, но през летния период до него може да се стигне и по суша.

Храмът „Св. Йоан Рилски“ е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Йоан Рилски.

Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“, е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня.

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят не е табелиран. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...