Начало / Новини / Старозагорският митрополит Киприан ще служи литургия в потопената църква в язовир „Жребчево“

Старозагорският митрополит Киприан ще служи литургия в потопената църква в язовир „Жребчево“

За първи път откакто храмът в язовир „Жребчево“ е потопен ще бъде отслужена Божествена св. литургия. Тайнството Евхаристия ще бъде водено от Старозагорския митрополит Киприан на 4 август.

През повечето месеци от годината храмът е под вода, но през летния период до него може да се стигне и по суша.

Храмът „Св. Йоан Рилски“ е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. при изграждането на язовир Жребчево. Църквата е единствената останка от селото. Храмът е носил името на българския светия Йоан Рилски.

Рано напролет 1965 г. той е наполовина потопен, а към края на лятото е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“, е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня.

Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата на язовира са също и бившите села Запалня и Долни Паничарево. Подходът към храма е от подбалканския път, като отделянето е под Твърдица. Ориентир са двете бензиностанции на Лукойл и Неси ойл. Пътят не е табелиран. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...