Начало / Новини / Премиерът на Австралия се срещна с новия гръцки архиепископ

Премиерът на Австралия се срещна с новия гръцки архиепископ

Министър-председателят на Австралия, г-н Скот Морисън се срещна с Негово Високопреосвещенство архиепископ Макарий, предстоятел на гръцката православна църква в Австралия. Срещата е състоя в Сидни, съобщава theorthodoxworld.com.

Министър-председателят посрещна Негово Високопреосвещенство от името на народа на Австралия, като заяви: „Както ви казах и в писмото си до Вас, Австралия е много щастлива, че сте архиепископ на Православната ни църква. Проследихме вашето пътуване до Австралия и днес ви поздравяваме и приветстваме на нашите братя. Благодарим ви за това, че сте с нас и предлагате нашата подкрепа, когато започнете новия си живот в Австралия ”.

Негово Високопреосвещенство Архиепископ Макарий благодари на министър-председателя за любезните думи и добави, че се чувства благословен и се надява Бог да води стъпките му в служението в тази страна. „Благодаря ви от името на Вселенската патриаршия, Гръцката православна архиепископия и гръцко-австралийската общност за всичко, което сте предоставили на гърците в Австралия до днес. Като православни и като гърци ние ще останем свидетели на мир, единство и любов в този благословен континент наречен Австралия”. 

По време на срещата бяха обсъдени въпроси от общ интерес с акцент върху религиозната свобода, повторното отваряне на Училището в Халки на Вселенската патриаршия и специалните отношения, които Австралия поддържа с Гърция.

След като Негово Високопреосвещенство бе избран за нов архиепископ на Австралия, трябва да се отбележи, че премиерът Скот Морисън бе сред първите, които побързаха да го поздравят лично, докато други австралийски лидери и политици поздравиха новия архиепископ с изявления, публикувани в социалните медии.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...