Начало / Uncategorized / Патриарх Даниил: Да не бъдем егоистични в молитвата и делата си

Патриарх Даниил: Да не бъдем егоистични в молитвата и делата си

Патриарх Даниел подчерта вчерашната неделя като важен аспект за изграждането на духовното здраве на човешката душа. „Не трябва да се молим и да работим само за себе си“, т.е. да не бъдем егоистични в молитва и дело.

В речта си от 28 юли в историческия параклис на Патриаршеската резиденция, Негово Светейшество обясни, че възрастните трябва да учат другите, особено младите, да нямат егоистично мислене и живеене.

„Трябва да научим децата и младите хора да се молят за здравето и спасението на техните родители, техните братя, техните учители, техните колеги, всички болни и възрастни хора, за безпомощните“, каза Румънският патриарх.

„Само когато се научим да се молим и работим не само за себе си, но и за здравето и спасението на другите, можем да кажем, че имаме здрава християнска душа, защото християнската душа е милостива, смирена и полезна за другите; не само мисли за себе си, но и мисли за спасението и изцелението на всички“.

Патриарх Даниил подчерта още, че църквата ежедневно се моли за тези, които страдат от различни болести и се моли за изцелението на душите и телата им. 

„В църковните служби ежедневно се споменават болни хора, а в почти всички болници в Румъния има параклиси или малки храмове, в които свещеници се молят с болните и заедно с техните роднини и приятели“, каза патриарх Даниил.

Предстоятелят на Румънската православна църква напомни, че църквата е вдъхновена от днешното евангелие и се е молила за болните и е създала медицински институции, посветени на страдащите хора. Понастоящем Румънската православна църква управлява над 40 медицински и фармацевтични институции, които предлагат безплатни или компенсирани услуги, в зависимост от случая.

Православната църква в момента е най-големият подпомагащ орган по отношение на приноса си към социалната работа.

Болницата „Провидение“ в Яш, създадена през 1998 г. от патриарх Даниил по време на пастирското му служение като митрополит на Молдова и Буковина, е пример в това отношение, защото тя е най-голямата болница в Църквата, която има структура, одобрена от Министерството на здравеопазването, с капацитет 102 легла.

По информация на: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...