Начало / Uncategorized / Почина митрополитът на Фтиотида Николай

Почина митрополитът на Фтиотида Николай

В късния следобяд на съботния ден на 71-годишна възраст почина, един от най-големите духовници на съвременна Гърция, митрополитът на Фтиотида Николай.

Причина за смъртта на Негово Високопреосвещенство е сърдечен удар, който го е покосил по време на следобедния му сън. Бил е транспортиран в болницата в гръцкия град Ламиа, където въпреки усилията на лекарите, митрополитът не е могъл да бъде върнат към живота. Владиката е изключително обичан от местните хора, като след съобщаване на тъжната вест огромно множество се е спуснало към лечебното заведение. Възгласи „светия“ се чуват пред болницата в Ламиа, където е пристигнал митрополитът на Димитриада Игнатий.

Кой беше митрополит Николаос? Роден е през 1948 г. в Тис, учи в училище Ризарио и в Богословския факултет на Атинския университет, където завършва през 1972 година. Ръкоположен е за дякон Дякон през 1973 г. Той е служил в епархията на Халкида и проповедник на Халкидската метрополия (1973-1975) и след това на остров Тинос. Прехвърлен от архиепископа на Атина Серафим в столицата, където е бил назначаван на различни длъжности. Той пише много изследвания с богословско, историческо и литературно съдържание и публикува много статии във вестници и списания. През октомври 1996 г. е избран за митрополит на Фтиотида. Преди 6 месеца почина майката на владиката, на 102-годишна възраст, към която той е бил силно привързан.

За Николина Александрова

Виж още

Абсолвентите от Православния богословски факултет на ВТУ получиха дипломите си за завършено висше образование

В деня, в който православната църква почита преподобния Теодосий Търновски дипломите си за завършено висше ...