Начало / Новини / Община Ловеч именува мост на името на празника Богоявление

Община Ловеч именува мост на името на празника Богоявление

В своето заседание, провело се на 25.07.2019 г., Общинският съвет – Ловеч разгледа и утвърди предложението на кмета на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова мостът над р. Осъм, свързващ пл. „Екзарх Йосиф I“ с ул. „Васил Левски“ да бъде именуван официално „Богоявленски мост“, съобщиха от Ловчанска митрополия.

Следва да се припомни, че подобно обществено обсъждане бе инициирано от Община Ловеч през 2010 г. Имаше предложения за няколко имена, като предложението на Ловчанския митрополит Гавриил и тогава бе мостът да бъде назован Богоявленски, но до окончателно решение за именуването на пешеходния мост тогава не се стигна.

На свикано на 08.07.2019 г. обществено обсъждане за названието на моста присъствалите Ловчански митрополит Гавриил и свещенослужители от града отново изразиха своето желание и подкрепа за названието „Богоявленски мост“. В изпратеното писмено становище митрополит Гавриил изтъкна, че празникът Богоявление в гр. Ловеч се отбелязва особено тържествено, като след св. Божествена Литургия в катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, Великият водосвет и освещаването на бойните знамена се извършва литийно шествие до Богоявленския мост и от него се хвърля Св. Кръст Господен във водите на река Осъм. На събитието винаги присъстват ловешкото духовенство, ръководството на града, военни поделения, множество граждани и гости.

На заседанието на 25 юли предложението за даване на името „Богоявленски“ на моста бе подкрепено от Общинския съвет на гр. Ловеч, като само един от общинските съветници гласува с въздържал се, а никой не бе против.

В последвало кратко обръщение към Председателя на Общинския съвет г-н Петър Цолов, кмета г-жа Корнелия Маринова, Общинския съвет и присъстващите духовници и гости Ловчанският митрополит Гавриил благодари за взетото решение, като отбеляза, че мостът получи своето достойно име. След създаването на българската азбука, покровителите на славянските народи и на нашия град светите братя Кирил и Методий в своята просветителска дейност създават славянският книжовен език и една от новите красиви думи е думата „богоявление“. „Аз съм уверен, че светите братя Кирил и Методий, чието име носи и новият катедрален храм в града, се радват и благословят названието „Богоявленски“. Нека Господ по техните молитви да ви дава винаги мъдрост да вземате най-правилни и добри решения за духовното и материално преуспяване на града и на цялата община.“

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...