Начало / Uncategorized / Иконография на Успение на св. Анна

Иконография на Успение на св. Анна

В християнското изкуство св. Анна се представя самостоятелно, но и в някои композиции, които имат за основа апокрифът Протоевангелие на Яков.

Въпреки споменатата в евангелието напреднала възразст на светите Богоотци Йоаким и Анна в иконографията те  се представят на средна възраст. Препоръка за възрастта им има и в Ерминията на Дионисий от Фурна, но зографите не се съобразяват с нея.

В иконографията на св. Анна се срещат и елементи, които получават нов процит. Често пъти върху мафория на св. Анна се поставят и три звезди, подобно на образа на Пресвета Богородица, на челото и раменете, символи на Приснодевството.  Св. Анна се изобразява и с кръст в ръка, той обикновено показва мъченичеството на светеца, в случая се счита за символ на разпятието и възкресението.

Често се изобразяват Срещата на Йоаким и Анна, Въведение на Пресвета Богородица в храма, но съществува и друга сцена, която се представя сравнително рядко в стенописи и икони. Това е Успението или погребението на св. Анна.

Композиционната схема следва тази на Успение Богородично. В центъра е поставен ковчегът с тялото на св. Анна, а един от присъстващите придържа капака, се готви да го покрие.От лявата страна е изобразен първосвещеникът Захария, който чете от разгънат свитък. Зад ковчегът се изобразяват малката Св. Богородица и св. Елисавета. В дясно се представя и фигурата на св. йоаким, сред другите скърбящи за св. Анна.

Съставил: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...