Начало / Новини / Започнаха нови археологически разкопки на раннохристиянска базилика при средновековната църква „Св. Спас“ в дупнишкото село Червен брег

Започнаха нови археологически разкопки на раннохристиянска базилика при средновековната църква „Св. Спас“ в дупнишкото село Червен брег

Нови археологически разкопки на раннохристиянската базилика при средновековната църква „Св. Спас“ са започнали в дупнишкото село Червен брег, съобщи БТА.

Научен ръководител е д-р Светла Петрова от Националния археологически институт с музей /НАИМ/ при БАН, съобщиха от общинската администрация. Целта на петия археологически сезон е продължаване на проучването в северната част на обекта и северната стена на базиликата, паднала вследствие на земетръс. 

В самото начало на този археологически сезон вече има и находки – монети и керамика. Сега на обекта работят осем човека, но броят им ще се увеличи. Финансирането е в размер на 10 000 лв., осигурени от Община Дупница. Проучването ще продължи до 6 август, казаха от музея. Старинната църква е била изградена в местност, в която през античността е имало селище.

Снимка: Дарик радио

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...