Начало / Новини / Ремонтира се храмът в с. Орешец, община Димово

Ремонтира се храмът в с. Орешец, община Димово

Храмът се ремонтира по проект, финансиран от Министерството на културата.

В храма „Св. Георги“ се извършва ремонт. Той е започнал миналата година, като откриването на ремонтните дейности е направено от Видинския митрополит Даниил. Домът Божи е изграден през 1819 година и е изписан през 1866 година. Носи името „Свети Георги Руян“. В него, единствено в Северозапада, на една от стените е изобразена светицата Марина, която наказва дявола. Тази светица не е популярна в Северозапада и появяването и в храма на село Орешец се обяснява с волята на дарителка със същото име или с хрумване на зографите. 

През 1930 година селото опустява, тъй като жителите му се преселват на 3 км до ж.п. линията Видин – София. Опустява и храмът. През 1973 година той е обявен за паметник на културата. Към него има интерес – отбиват се да го видят туристи на път за Белоградчик, който се намира на 8 км от него. Идват и посетители от намиращата се наблизо новооткрита пещера „Венеца“.

„Но състоянието на храма все още е далеч от това, което може да го направи спирка на поклоннически туризъм. Надявам се при цялостното изпъленние на проекта това да стане“, споделя кметът на селото.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...