Начало / Новини / Двоен празник за жителите на село Каменица, община Струмяни

Двоен празник за жителите на село Каменица, община Струмяни

Двоен празник имат жителите на село Каменица в община Струмяни тази събота, 27 юли. В този ден християните почитат паметта на свети Пантелеймон, а в селището на този светец са кръстени и местната църква, и изграденият през 2009 година параклис над населеното място.

Св. Литургия ще бъде отслужена в параклиса. Предния ден ще бъде отслужена вечерня от 15:00 часа. „Тук живеем малко над 90 души, но ще посрещнем над 400 гости. Съградихме специален навес, където ще са готвачите, музикантите и гостите. Готови са и масите. Оркестър ще весели хората край параклиса, по-късно в селото ще е традиционният събор”, сподели кметът на Каменица – Асен Митрев. 

Той уточни, че местните хора решили преди години корбанът на празника на свети Пантелеймон да се раздава край параклиса, а не край църквата в селото. 

Вечерта в празничния ден тържеството ще продължи с празнична и музикална програма в центъра на населеното място. Оркестърът ще започне да свири в 21,00 часа, а веселбата почти сигурно ще приключи чак след полунощ.      

По информация на КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Гавриил: Преображение Господне е един от най-великите християнски празници

„Преображение Господне е един от най-великите християнски празници. Господ Иисус Христос е взел трима от ...