Начало / Новини / Асфалтираха пътя от Чипровци до Гушовския манастир

Асфалтираха пътя от Чипровци до Гушовския манастир

За пръв път жителите на Чипровци ще стигат до любимия им Гушовски манастир по асфалтиран път, съобщи кметът Пламен Петков.

Досега те са правили това по чакълест път, достъпен само за високо-проходими автомобили. За асфалтирането на 7-километровия път средства е предоставило правителството. Стойността им е 1,3 млн. лв.

Гушовският манастир е свещено място за чипровчани. Той се намира в планината над града и в него въстаналите срещу турския гнет чипровчани през 1688 са дали последен отпор на преследващите ги турски военни части. При потушаването на въстанието е разрушен. Днес от него са останали зидове от храма и камъни от манастирските сгради. Въпреки това, хората се събират при останките му всяка година на 6 септември.

Не е известно времето на издигането на манастира, но е бил най-известният в района. За него до днес се разказва легенда за елен, който всяка година идвал при събралите се в него хора в деня на храмовия празник. Той имал бяло петно на гушата си, затова нарекли манастира в негова чест. След това животното бивало принасяно корбан.

През 1688 година еленът закъснял с идването си. Това било знак, че нещо лошо чака Чипровци. Същата година избухнало въстанието, след което и градът, и манастирът били унищожени за дълги години напред. Но споменът за манастира е оцелял до днес и на 6 септември всички се събират  до останките му.

По информация на КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...