Начало / Uncategorized / Книгата „Подвижници в света“ разказва за светиите и праведниците около нас

Книгата „Подвижници в света“ разказва за светиите и праведниците около нас

Преди, може би, седмица или две с двама приятели вървяхме след вечерно богослужение и им зададох един въпрос: Защо не се пише за миряни, които са били праведни? Надали, казвам, не са живели праведни хора в света. Въпросът ми бе породен от това, че можем постоянно да се докоснем до праведни и свети хора – монаси и монахини, но за хора в света, отдали живота си на Бога, не можем да прочетем.
 
Отговор нямаше, а и бързо темата на разговора ни бе сменена. Два дена по-късно се намирам в една книжарница в центъра на столицата и по навик, освен новоизлезлите романи, стихосбирки и пр. книги, разглеждам и църковната литература. Така „случайно“ открих книгата на Зографския манастир „Подвижници в света – том I“. 
Книгата е издадена през 2018 г. и е превод на йеромонах Макарий, брат на Зографския манастир. В нея ще може да прочетете историите на хора колкото обикновени, толкова и невероятни подвижници в своето време. Повечето разкази, споделят историите на хора живели миналия век, а някои от тях са се упокоили в началото на този. 
Няма да ви лъжа и ще ви кажа, че книгата ще ви разплаче. На моменти от мъка, на моменти от радост, но ще ви бръкне дълбоко в сърцето. Ще ви заведе на места, където небето и земята са се докоснали и са общували. Като разкази и истории много наподобява Патерика, но тук историите включват свещеници и миряни. В книгата ще разберете за много мъже и жени подвизавали се за Христа, отдали живота си Нему и получили небесни дарове – чудотворство, прозорливост, общуване с ангели и светии. На мнозина самата Майка Божия се е явявала.
„Светостта не е привилегия и изключително достояние на монасите и свещениците, но възможност за всеки християнин, който има правилна вяра, покаяние и воля за борба“, пише в увода към книгата. И наистина в нея ще се убедите точно в това, защото насилници грабят Царството Небесно. Думите са слаби да опишат подвига на всички тези хора. Единственото, което може да се добави, е – да имаме молитвите им. 
Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Как да спечелим свободата си

Не се опитвайте да се поправите по неправилен начин. Не се притеснявайте нито от дявола, ...