Начало / Новини / Свети Илия събира разпръснатите горнопасарелчани всяка година

Свети Илия събира разпръснатите горнопасарелчани всяка година

Всяка година денят, в който честваме паметта на свети пророк Илия е двоен празник за наследниците на горнопасарелчани. Това е така, защото на 20 юли те се събират на мястото, където преди век тук е било манастир, посветен на пророк Илия.

А разпръсването на хората се случва, заради изграждането на язовир Искър, под чиито води в момента се намират останките на 3 села – Горни пасарел, Шишманово и Калково. По разказа на главния инициатор за възстановяването на св. обител, Мария Янчева, към търсенето на порутения храм ги насочва благочестива вярваща жена народен лечител, към която за съвет се обръщат след няколко поредни смъртни случаи на млади момчета, потомци на горнопасарелци. Така от 2006 г., един път в годината, жителите и потомците на потъналото село започват да се събират на Илинден – 20 юли, да правят корбан за здраве и да възстановяват храма. Тази година всички се радваха на новата подова и цокълна настилка и на новия полилей и си пожелаваха догодина на Илинден да се съберат за дългоочакваното освещаване на църквата. Много са дарилите средства, пари и труд, които през годините непрестанно остават верни на каузата за възстановяването на манастира.

С техника и дървен материал и ловното стопанство от години подпомага храмовия строеж и винаги на Илинден отваря широко вратите на резервата за поклонниците. Един от дарителите за възстановяването на горнопасарелския манастир е покойният дядо Добри, който е роден на този ден през 1914-а година. Днешната литургия бе отслужена от отец Лазар Георгиев. Как да стигнете до единственото останало от Горнопасарелския манастир „Св. Илия“ :От центъра на Нови Хан се следва табелата, която ни насочва към Габра и в шофирайки в тази посока стигаме до Ловно стопанство „Искър“. Там има и табели, които насочват към обителта.

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...