Начало / Uncategorized / Мицотакис ще остави духовниците в Гърция на държавна служба

Мицотакис ще остави духовниците в Гърция на държавна служба

Новоизбраната партия  Нова Демокрация в Гърция отмени решението свещениците от Гръцката църква да не бъдат държавни служители.

Така, новоизбраният министър- председател премахва решението на бившето правителство на Сириза, което имаше за цел да има ясно разграничение между Църквата и държавата.

Свещениците в Гръцката православна църква са държавни служители в Гърция и техните заплати се изплащат директно от държавния бюджет.

През октомври миналата година правителството на Сириза постигна колективно споразумение с Църквата за премахване на 10 000 духовници от държавна служба  и вместо това предложи годишна субсидия за специален църковен фонд.

На среща с архиепископ Йероним във вторник премиерът Кириакос Мицотакис каза, че неговото правителство не възнамерява да изменя  статута на Цравославната църква.

Архиепископът и премиерът също се съгласиха, че трябва да се проведе дискусия относно използването на църковната собственост, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя.

За Николина Александрова

Виж още

Гръцката църква в Чикаго стартира ново служение в помощ на ученици и младежи

Гръцката православна митрополия в Чикаго обяви ново служение за завършилите гимназията и младежите. Новата програма, ...