Начало / Новини / Ремонтират параклиса „Св. Архангел Михаил“ в Ресиловския манастир

Ремонтират параклиса „Св. Архангел Михаил“ в Ресиловския манастир

Прави се ремонт на 15-метровия купол на параклиса „Архангел Михаил“ в Ресиловския девически манастир „Св. Богородица“, казаха монахини от светата обител.

Зимата куполът протекъл при снеготопенето – манастирът е в подножието на Рила планина. Старият покрив бил с керемиди, които се поразместили и се появили течове. Сега те са свалени и се прави обков. Ремонтът напредва и ще приключи до края на лятото. До купола се стига по каменни стълби, които, заради ремонта, се отварят само за празниците, за да не се пречи на работниците, казаха монахините. Наблизо е камбанарията с около 15 камбани, от 5 до 300-килограмови. Повечето от тях са дарени.

Девическият манастир над Ресилово е доста посещаван от поклонници и туристи. Всичко по двора е калдаръми, плочки и облицовки, вътре – мрамор. Сега и параклисът „Архангел Михаил“ ще е ремонтиран. До светата обител води 3-4-километров път, който обаче не е в добро състоняие и трябва да се ремонтира, коментират миряните. Има само няколко метра мантинела при отбивката от пътя Дупница-Сапарева баня, водосток при паркинга при саматa обител.

Асфалтовото платно е разбито, цели ями се преодоляват, за да се стигде до самия манастир. Паркингът също е тесничък. При по-голяма посещаемост колите нагазват и навлизат в поляните пред централния вход.

Източник: КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...