Начало / Новини / Започна монтажът на иконостаса на най-новия храм в Асеновград

Започна монтажът на иконостаса на най-новия храм в Асеновград

Започна монтажът на иконостаса на най-новия храм в Асеновград Незавършеният храм „Св.Марина“ в Асеновград за първи път ще посрещне храмовия си празник с поставени част от олтара. Иконостасът е с внушителни размери.

Той е широк цели 12 метра, а на височина достига почти 4 метра. Изработен е от липа, изцяло резбован на ръка от екип майстори от Велико Търново. Иконостасът е напълно готов. Ще монтираме първия ред от резбовани икони, царският ред и лозницата. Ще работим цяла нощ, но за празника на църквата ще сглобим 2/3 от мястото за иконни изображения, обясни Цветомир Христов.

Той, заедно с колегата си Петър Ванев, повече от година работят върху олтарната преграда. Композицията е изцяло по канона от късно византийски стил, като са използвани главно флорални елементи. Има още малко работа по монтирането на църковната светиня.

Тепърва ще се довършват апостолския ред и разпятието. Финалът ще бъде поставянето на близо еднометровия кръст, с който завършва иконостасът, обясни Златина Николова, част от великотърновския екип. След като новият олтар бъде осветен според изискванията на православния канон, в храма ще могат да се извършват всички църковни ритуали и тайства.

Очакванията са това да стане още до края на тази година, след това ще започне изготвянето и на проект за изписване на стените на храма, коментира отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград.

Информация и снимки: БНР

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...