Начало / Новини / Православният факултет в Яш помага на гимназисти

Православният факултет в Яш помага на гимназисти

Православният богословски факултет в Яш, Румъния, помага на ученици в местните гимназии за подобряване на възможностите им за участие в университетското образование. Обученията са по програма „Теотист“ и ще са в продължение на 14 дни, съобщава basilica.ro.

150 студенти, приети чрез формирането на крайна оценка от училищата, са допуснати по програма за безвъзмездна помощ за училища. Децата ще получат интензивни и разнообразни курсове, които ще ги запознаят с православното богословие.

Първият курс по университетската програма се проведе на 8 юли и бе подкрепен от проф. Йоан Викован, информира Doxologia.

Също така ще бъдат организирани културни събития и спортни състезания, за да се създаде възможно най-приятен академичен опит за младите участници. Програмата е част от проекта ROSE, осъществен от Министерството на националното образование през 2015 г.

В продължение на три години, от 2019 до 2021 г. включително, две групи от най-малко 25 ученици в рискови групи, избрани от гимназии, отговарящи на условията за финансиране чрез грантова схема ROSE, ще участват в проекта. 

Целите на ROSE са да се подобри преходът от средно образование към висше образование и да се увеличи задържането през първата година на университетското образование.

Снимка: Doxologia.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...