Начало / Новини / Гръцкият премиер Мицотакис се поклони пред най-голямата светиня на Гърция – иконата на Св. Богородица – „Евангелистрия““

Гръцкият премиер Мицотакис се поклони пред най-голямата светиня на Гърция – иконата на Св. Богородица – „Евангелистрия““

Новият гръцки премиер Кириакос Мицотакис, изолзва първите си почивни дни като министър-председател за поклонение пред най-голямата светиня на Гърция, иконата Пресвета Богородица „Евангелистрия“ на остров Тинос.

Той отпътува за Цикладите в събота следобяд и прекара 24 часа на остов Тинос заедно със съпругата си Марева и децата им Дафни, Константин и София.

Семейство Мицотакис бе посрещнато в храма „Света Богородица“ от митрополита на Сирос Доротей, като те присъстваха на вечерната служба в църквата. Освен това премиерът прекара известно време в молитва пред иконата на „Св. св. Константин и Елена“ в храма, която е била дарена от неговия баща Константинос във времето, когато е бил министър-председател на Гърция.

В наши дни катедралата Благовещение на Пресвета Богородица (Евангелистрия) е любима дестинация за поклонничество. Ежегодно тя се посещава от един милион души. Пред стълбата, която води до храма, първото нещо, което се вижда е параклиса на Живоносният източник, точно до кладенеца, където е била намерена иконата.

Снимки: star.gr и protothema.gr

За Ангел Карадаков

Виж още

Започва дарителска кампания за храма в село Голема Раковица

Недалеч от София, в полите на Средна гора, на хълма срещу увековечената в разказа на ...