Начало / Uncategorized / Мълчание

Мълчание

Да влезеш в тишината

Всички православни християни са наясно с важността на молитвата, постите и милостинята в нашето пътуване към Бога. Тези три неща са в сърцето на Великия Пост. Молитвата е нашият начин за ежедневно общуване с Бога, а постните дни (сряда и петък) са призовани през цялата Църковна година. Като християни, ние също сме длъжни да даваме милостиня на бедните, както е показано в Новия Завет. Но ние често пренебрегваме голямата духовна тайна на тишината като начин да открием себе си и да задълбочим нашето преживяване с Божието присъствие.

Днешният технологичен напредък е внесъл шум в живота ни по начин, немислим за древните. Преди не повече от сто години, повечето семейства намират тишината като ежедневно преживяване, защото, когато слънцето залезе, семействата се сгушваха в топлите кътчета на своите салони или в кухнята си, често четейки книги, или просто да гледат огнището. Наред с това за покой през деня, тишината е била част от всяка вечер. Православните семейства са били наясно с необходимостта да прекарат в спокойствие навечерието на неделната литургия, както и великите празници на Църквата, знаейки, че това мълчание е било време за подготовка за приемане на Христовото Тяло и Кръв по време на честването на предстояща литургия.

Запазването на тишината чрез изключване на радиостанции и телевизори, заглушаването на iPod-а и изключване на компютрите е чудесен начин да се позволи на всички в семейството да преживеят тишината, която ни позволява да слушаме Божия глас, който говори в сърцата ни. Въздържането от разговори, музика и всички форми на забавление, само за час или два, ни помага да отворим път към Бога, който е станал чужд на повечето съвременни американци.

Мълчанието е средство, чрез което можем да достигнем и задълбочим отношението си с Бога и да развием самопознание. Мълчанието ни позволява да живеем по-хармонично в нашия свят и всъщност да слушаме Божия глас, който говори на сърцата ни. Свети Теофил, патриарх Александрийски, поставил добродетелта на мълчанието на равнището на самата вяра в синодално писмо от 400 г. от н.е., няма по-важно от тези две неща. „Тази покана за мълчание не е само за монасите.“

С любов в Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Неделя на Слепия

«Иди се умий в къпалнята Силоам, което значи: пратен.» (Йоан. 9:7) Едно забележително чудо с ...