Начало / Новини / Християнските църкви в Йерусалим се обединиха в защита на християнския квартал в града и поклонничеството в стария град

Християнските църкви в Йерусалим се обединиха в защита на християнския квартал в града и поклонничеството в стария град

Вчера в Йерусалимска патриаршия се състоя среща между представителите на всички християнски църкви в древния град, под водителството на Йерусалимския патриарх Теофил III, съобщиха от Йерусалимска патриаршия. 

Целта на срещата бе да се обединят църквите около повишаването на осведомеността за опасностите от радикални групи, компрометиращи целостта и характера на християнския квартал в Йерусалим, които заплашиха да спрат достъпа на поклонници до светите храмове и църквата на Божи гроб. 

На срещата бе подчертано, че духовните лидери не бива да запазват мълчание, докато достъпът до светите места е застрашен, както и мирът в региона. Духовните водачи се обявиха, че ще организират „Международен ден за молитва за християнската общност и християнския квартал в Йерусалим“. В свое послание те молят християните от цял свят да се присъединят към тях и да присъстват на нарочното събитие в Йерусалим през септември т.г.

„Ние стоим тук, в портата Яфа, сърцето на християнския квартал. Ние стоим и се молим за любимия ни град. Стоим като ученици, верни на Христос на мястото на неговите мъчения. Стоим заедно с милионите поклонници от всяко племе и език, които посещават и благославят този Свети град… И от дълбоко сърце благодарим на църковни водачи в Йерусалим за това, че се присъединиха към нас и стояха с нас в солидарност… Молим се за мира в Йерусалим. Днес призоваваме християните навсякъде по света да се присъединят към нас в молитва и каним братята и сестрите си да се съберат през септември 2019 г. за Международен ден на молитва за християнската общност и квартал в Йерусалим. Очакваме с нетърпение да приветстваме християнски лидери и поклонници от цял ​​свят, докато продължаваме борбата си за запазване и защита на християнската общност тук, в Святата Земя“, каза в своето послание патриарх Теофил III.

За Ангел Карадаков

Виж още

„Православни бургаски светини” – пътеводител за храмовете в Бургас

Новата книга на д-р Вида Буковинова „Православни бургаски светини” е събрала на едно място кратка ...