Начало / Новини / Положиха основния камък на храм посветен на св. Паисий Светогорец край Орестиада, Гърция

Положиха основния камък на храм посветен на св. Паисий Светогорец край Орестиада, Гърция

Митрополитът на Димотика, Орестиада и Суфли Дамаскин, положи основния камък на нов храм, който ще бъде именуван на свети Паисий Светогорец.

Църквата ще е в рамките на един от най-новите манастири в Гърция „Света Параскева и Покров Богородичен“, край Орестиада.

Първата копка бе в деня, в който честваме паметта на един от най-великите старци на 20-и век и православен светия Паисий, починал на 12 юли 1994-а година. Десетки вярващи проследиха този исторически миг на Светата им епархия. Инициатор за построяването на новия храм и даване името му на свети Паисий е на игуменът на манастира – негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей (Астериадис). За монах бе постриган Теодорос Митроудис.

Негово Високопреосвещенство митрополит Дамаскин му даде името Паисий. В утешителното си слово той говори за най-великия подвиг и себеотричане – монашеството, подчертавайки значението на монашеството, Божията благодат, молитвата и мисионерския характер на иночеството и службата в името на Бога и на ближния.

За Ангел Карадаков

Виж още

В Черна гора бе извършено литийно шествие с мощите на св. Арсений Сръбски (ВИДЕО)

Литийно шествие с мощите на св. Арсений Сръбски, бе извършено в Черна гора, съобщава orthodoxianewsagency.gr. Светите ...