Начало / Новини / Атинският архиепископ изрази съоблезнования към семействата на жертвите от Халкидики

Атинският архиепископ изрази съоблезнования към семействата на жертвите от Халкидики

Гръцкият архиепископ Йероним изрази своите искрени съболезнования към семействата и близките на жертвите от природното бедствие в Халкидики, Гърция, съобщава Ромфеа.

„Молим се за пострадалите и невинните жертви“, казва Негово Блаженство, изразявайки своите съболезнования към близките на пострадалите и загинали туристи. Той подчертава, че тези природни явления имат както морални, така и духовни причини, а човешкото поведение спрямо природните ресурси довежда именно до изменението на климата.

Архиепископът напомня още, че трябва да се пази повече природата и околната среда, тъй като човекът е пазител, а не създател на творението. Той призовава още човекът да се замисли повече над опазването на природните ресурси и за идните поколения. 

Припомняме, че седем души загинаха при мощна буря, която се разрази в сряда вечерта в Гърция, в популярния туристически район Халкидики. Сред жертвите има и 2 деца. Ранените са повече от 100. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили. За много българи се наложи да прекъснат почивката си. В курорта Неос Мармарас все още няма ток, а днес бе спряна и водата. На изходните пътни артерии на Халкидики са констатирани задръствания от автомобили с туристи, които се изнасят от полуострова.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...