Начало / Нови книги на пазара / Руенската света обител издаде нова книга

Руенската света обител издаде нова книга

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, излезе от печат ново книжно издание на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ до с. Скрино – „Дневник на послушник Николай Беляев (преподобния оптински старец Никон)“.

Дневникът е съставен от записките на младия послушник Николай Беляев постъпил през 1907 г. в скита „Св. Йоан Предтеча“ на знаменитата Оптинска обител. Наставляван и духовно възпитан от известния духовник на обителта – преп. Варсануфий Оптински той води свои записки през ранния период на своето послушничество. От тях ясно се вижда, както правилното и умъдрено духовно наставничество, така и правилата на трезвеното послушание. В този смисъл книгата представлява нагледно аскетично ръководство, както от страна на наставника, така и от страна на младия новопостъпил послушник, което я прави ценна и за духовните ръководители – игумени и игумении, и за желаещите да поемат по пътя на монашеското послушание. Книгата, също така, представлява своеобразна стенограма на вътрешния живот на скитската обител с цялото многообразие от християнски добродетели и човешки немощи в едно време на упадък, както на обществените нрави в имперска Русия, така и на дълбока криза на самото руско монашество. Ето защо това прави книгата полезна и за широк кръг читатели, които желаейки да открехнат завесата на манастирския живот ще видят, че възходът и падението са едновременни спътници не само на обикновените християни, но и на монасите. Манастирът е лечебница – място за лечение на заразената човешка природа от болестта на прародителския грях, а не идеалистично място с изтънчени обноски и висок естетически вкус.

Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Дирекция “Вероизповедания” при Министерски съвет и благочестиви православни християни.

Цената на книгата е 17 лв. като за църковните магазини и книжарници е предвидена търговска отстъпка.

Тел. за поръчка: 0887226952

Книгата може да бъде закупена и от http://www.lestvitsa.org/

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...