Начало / Uncategorized / Николас Джавед: За християните в Пакистан нищо не се е променило

Николас Джавед: За християните в Пакистан нищо не се е променило

На 27 май в гр. Лахор, Пакистан е извършен самоубийствения бомбен атентат, който уби повече от 70 души и рани над 300.

Той беше насочен срещу християните в страната. Отговорност за него пое фракцията на талибаните „Джамаат-ул-Ахрар“, която е декларирала връзките си с „Ислямска държава“.

„Целта бяха християните. Искаме да изпратим послание на премиера Наваз Шариф, че сме влезли в Лахор. Можем да направим каквото си поискаме и вие не можете да ни спрете. Нашите атентатори ще продължат с нападенията“, каза говорителят на фракцията Ехсанула Ехсан.

Свидетел на трагедията става Николас Джавед. „Сигурен съм, че светът не реагира така емоционално на атентата в Пакистан, защото хората си мислят, че тук това е ежедневие. Те просто спряха да обръщат внимание, защото се случва тук“,  разказа пред OFF News пакистанецът, който е очевидец на атентата и се е разминал на минути с взрива. Трима от неговите ученици загиват. След атентата Николас Джавед разказа колкое е труден животът на християните в Пакистан. Какво се с променило за три години и как е приел Православието, разказва той пред  „Добротолюбие“:

Разкажете ни как станахте православни в една от най-големите мюсюлмански страни в света?

Бях възпитан като римокатолик и през 2009 г. започнах да чета онлайн за Православната църква. Разбрах, че Православната църква е традиционата и е майката Църква на всички църкви. Затова реших да стана православен, свързах се с един свещеник в гр. Иваново, Русия по електронната поща, така че свещеникът ме помоли да посетя Русия. Той ми изпрати официална покана за посещение в гр. Иваново, а през 2011 г. отидох в Русия и там бях приет и станах православен в град Иваново. Прекарах 6 месеца там. Всеки ден присъствах на св. литурги и научих повече за Православието. Това беше наистина хубаво преживяване. Посетих много църкви и манастири, които ми помогнаха да израстна в моя духовен живот. През 2012 г. се върнах в Пакистан.

Трудно ли е животът на православните в Пакистан, разкажете ни за енорията си?

Тук в моя град няма православна енория и тук в моя град няма православни християни. Не само на православните, животът на всички християни, живеещи тук, е труден. Тъй като не се предлагат добри възможности за работа и ние сме потиснати във всяка сфера на живота.

През 2016 г. Бе извършен трористичен акт, на които бяхте свидетел. Как вие и християнската общност живеете след трагедията?

След това събитие ние живеем в страх. Само на Рождество христово и Великден е осигурена охрана на римокатолическите църкви и общността, в другите дни не се предлага сигурност.

Какво бихте искали да кажете на християните, които живеят в мюсюлмански страни?

Bих искал да кажа на всички тях да останат силни във вярата си. Доверете се на Иисус през цялото време. Молете се редовно и бъдете сигурни, че Иисус е с вас във всички трудни времена и Той никога не ни оставя сами. Нека Господ Иисус Христос да продължи да ни пази и благославя всички. АМИН

С Николас Джавед говори Николина Александрова

снимка: offnews

За Николина Александрова

Виж още

Показват изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ на 15 август

Постерната изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ ще бъде представена на 15 август, ...