Начало / Новини / Изпълват се 26 години от кончината на старецът Софроний Сахаров

Изпълват се 26 години от кончината на старецът Софроний Сахаров

Днес се отбелязват 26 години от кончината на големия и виден духовен старец Софроний Сахаров, духовно чедо на великия св. Силуан Атонски.

Старецът Софроний почива на 11 юли 1993 г. на 97-годишна възраст в основания от него манастир във Великобритания. Четири дни преди да се престави пред Бога, той спира разговорите с хората, а лицето му става изпълнено от светлина. „Имаше същия вид, когато служеше св. Литургия“, споделят свидетели на последните дни на стареца. „Благослови ни без да каже и дума, след това усетих, че ще ни напусне“, спомня си архим. Захариас Захару.

Отец Софроний е роден на 23 септември 1896 г. в Русия. През 1926 година се присъединява към братството на манастира „Св. Панетелеймон“ на Св. Гора, където става ученик на св. Силуан Атонски. Ръкоположен е за дякон през 1930 г. от св. Николай Велимирович. През 1938 г. напуска св. Гора и започва да живее по различни обители. През 1941 г. е ръкоположен за йеромонах и става изповедник на много атонски монаси, признали духовната му мъдрост. През 1959 г. той основава своя манастир във Великобритания.

През изминалата година издателство Омофор издаде книгата „Кореспонденция с протойерей Георги Флоровски“. Книгата е интересна с това, че съдбите на двамата духовници са различни, но пътят им е общ – към Царството Небесно. „И двамата обаче са представители на поколението, отличаващо се с изключително висока догматическа култура… Дадено им е било особено строго да живеят Православието като вселенска истина, явяваща на целия свят истинния Бог. За тях Църквата е била пазителка на тази Всеистина, а не някаква добавка, придатък към националната култура“, казва йером. Николай Сахаров. Книгата е достъпна в православните книжарници, а екипът на Добротолюбие горещо ви я препоръчва. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...