Начало / Новини / Разкриха филистимското убежище на цар Давид

Разкриха филистимското убежище на цар Давид

Археолози откриха филистимското убежище на цар Давид. Разкопките започнали през 2015 г. на мястото Khirbet al-Ra’i, а научната работа е водена от проф. Йосиф Гарфинкел, ръководител на Института по археология в Еврейския университет в Израел.

Изследователи от съвместна експедиция, включително от Еврейския университет в Йерусалим, Израелския орган по антики и Университета Макуори в Сидни, казват, че са открили библейския филистимски град Зиклаг, където младият Давид е потърсил обежище от цар Саул. Селището е датирано то 12-ти век пр. Хр., а в момента са разкопани около 1000 кв. м.

По време на разкопките са били открити големи каменни постройки, включително находки, характерни за филистимската култура. Каменните и металните съдове, открити на място, са подобни на други находки от този период, открити при предишни разкопки в Ашдод, Ашкелон, Екрон и Гат – всички древни филистимски градове.

Към днешна дата няколко места са били изучавани от археолози, които се опитват да намерят Зиклаг, като Тел Халиф близо до Кибуц Лахав, Тел Шара в западния Негев и Тел Шева. Въпреки това, според изследователите, „във всички тези обекти не е имало непрекъснатост на селищата, включително и едно филистимско селище от времето на цар Давид. В обекта в Khirbet al-Ra’i са открити доказателства за двете селища. 

Над останките на филистимското селище, разрушено от пожар, е открито селско селище, датиращо от времето на цар Давид, началото на 10-ти век пр. Хр. Керамичните находки включват голям брой буркани, които са били използвани за съхранение на масло и вино. Също така са намерени купи за храна, кани и други съдове, декорирани в стил, характерен за епохата на Давид.

Според книгата на Самуил, градът е бил разрушен от амаличаните и населението било поробено. След като цар Саул бил убит в битка с филистимците, Давид напуска Зиклаг и отива в Хеброн, за да бъде помазан за цар на Израил.

По информация на Jerusalem Post

За Ангел Карадаков

Виж още

Честваме празника на света великомъченица Варвара

Света Варвара е родена в семейството на аристократ – езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала ...