Начало / Uncategorized / Манастирът Студеница отпразнува паметта на преп. Анастасия

Манастирът Студеница отпразнува паметта на преп. Анастасия

В година, в която Сръбска патриаршия чества 800-годишнината от автокефалията си, в манастира Студеница бе отбелязана паметта на преподобна майка Анастасия.

В навечерието на празника е било извършено всенощно бдение, а на следващия ден отслужена  света литургия, Негово Преосвещенство епископ Жички Юстин, в съслужение игумана на манастира архимандрит Тихон (Ракићевић),  както и свещеници от епархията.

Зад укрепените манастирски стени има две основни църкви – католиконът посветен на Успение Богородично и „Кралска“ (посветена на св. Йоаким и св. Анна). Манастирът е посветен на Успение Богородично. Първата фаза по изграждането му приключва през 1196 г., когато Стефан Неманя се оттегля в него от властта, след като оставя втория си син Стефан да управлява Сърбия, който е женен за византийската принцеса Евдокия Ангелина. След смъртта на Стефан Неманя в Хилендар, мощите му са пренесени в Студеница. Третият син на Неманя – Растко, който първи оглавява автокефалната сръбска архиепископия превръща Студеница в политическо, културно и духовно средище на средновековната сръбска държава известна още като Рашка. Студеница се радва на вниманието и даренията и на други членове на кралската династия Неманичи, като Стефан Радослав и Милутин. В началото на 17 век пожар и земетресение повреждат част от манастира, а исторически книжовни паметници и фрески са безвъзвратно унищожени и загубени завинаги. В притвора се пазят мощите на св. Стефан Първовенчани и майка му Анна (преп. Анастасия).

Източник:http://www.spc.rs

За Николина Александрова

Виж още

В новия брой на подкаста „Духовни полета“ – Семейството и възпитанието на децата

Уважаеми зрители, в новия брой на подкаста говорим с протойерей Спас Рангелов за настъпващия Велик ...