Начало / Uncategorized / С бдение и св. литургия бе отбелязана годишнината от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

С бдение и св. литургия бе отбелязана годишнината от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител

По традиция тържествата по повод летния празник на покровителя на България св. Йоан Рилски, започнаха с всенощно бдение, възглавено от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, който бе в съслужение с манастирското братство и духовници от страната.

Песнопенията бяха изпълнени от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов, и сборна група от псалти от гр. Букурещ – Румъния, с диригент свещ. Кристиян Тодиряну. На следващия ден в 9:30 часа започна и тържествената св. литургия, възглавена от Неврокопския митрополит Серафим, който бе в съслужение с Русенския митрополит Наум, Мелнишки епископ Герасим, игумена на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, архим. Атанасий Султанов, протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия, архим. Васиан, представител на Руския патриарх у нас, архим. Теоктист, отговарящ за българското подворие в Москва, енорийски свещеници и манастирското братство. Десетки хора се и причастиха за празника на преподобния Йоан.

Игуменът на манастира – Адрианополски епископ Евлогий благодари на митрополит Серафим за добрите думи, както и за благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. Игуменът насочи вниманието върху върху кръглата годишнина от Пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител и важността на Рилският светец за българския народ, също така благодари специално и на хростите от Румънската православна църква, които всяка година помагат духовния празник на св. Йоан да стане още по-голям.

Източник: bg-patriarshia.bg/

За Николина Александрова

Виж още

В памет на Българския патриарх Неофит – брой на списание „Светодавец“

Уважаеми читатели, представяме ви новия брой на списание „Светодавец“, посветен на Българския патриарх Неофит. Говорим ...