Начало / Uncategorized / Осем прости правила в християнския  дом

Осем прости правила в християнския  дом

Създаване на християнска среда в дома

Създаването на християнски дом започва от ъгъла с икони. Светлият ъгъл се превръща в център за всяка домашна църква, където се случват семейните молитви. Това е и начинът на семейството да обяви на посетителите, че това е християнски дом, където Христос е глава. Тъй като съпругът е нещо като вътрешен свещеник (свещеничеството на всички вярващи), важно е той да бъде този, който води цялото семейство в молитва.

Всеки член на семейството трябва да има своя икона, на своя светец. Прекрасна практика от древни времена е да има икона на семейството, изписана така, че всичките семейни светци да бъдат представени в една и съща икона.

Семейството трябва да направи всичко възможно, за да вечеря заедно всяка вечер. Гледането на телевизия, докато вечерят, е много лоша идея, защото храненето трябва да е времето, когато родителите могат да говорят с децата си за училище или други неща. В тези модерни времена почти винаги има дейности, свързани с училище или работа, които не винаги позволяват на всички да бъдат заедно за това важно семейно хранене, но трябва да се положат всички усилия, за да се случи възможно най-често. Никога не бива да се избягва молитвата преди хранене, при която бащата или майката правят кръстен знак върху храната. Ако винаги казваме молитва преди хранене у дома и благодарим на Бога за всичко, което ни е дал, по-вероятно е да го правим и когато сме в училище или в ресторант.

Всички сме виждали тези стикери „Kill Your TV“ („Убий своя телевизор“). Телевизията и прекаленото използване на интернет разрушават семейния живот. Не позволявайте на тези чуждестранни нашественици в дома ви да заместят Христос като глава на вашето домакинство. Трудно е да се преодолеят лошите навици, така че замяната им с общото време в дневната може да е трудно в началото, но е необходима за основа на всеки християнски дом. Пазете дома си и от други „нашественици“. Списанията и други материали за четене трябва да са подходящи за християнския дом. Ако не искате свещеникът ви да вижда списание или книга във вашия дом, то не трябва да е там. Музиката, която се слуша в дома, също трябва да бъде лишена от ругатни и вулгарност.

Редовните семейни срещи, където всеки има възможност да говори за неща и където атмосферата е любяща, отворена и безопасна, помагат за изграждане на доверие и чувство за сигурност за всички. Естествено е родителите да спорят по различни поводи, но това никога не трябва да се случва пред децата. Те трябва да се чувстват сигурни.

Момчетата трябва да виждат бащите си като от иконите на Христос в дома, демонстрирайки библейския образ на съпруг и баща.

Вие, мъже, трябва, заради децата си, да свидетелствате за важността на молитвата и ходенето на църква. Статистически децата, чиито баща ходи на църква, са много по-склонни да останат в Църквата като възрастни. Не оставяйте духовните наставления на жените си. Вие ще бъдете държани отговорни пред Божия Престол за вашите деца.

Мъжете не трябва да позволяват на съпругите си да правят всичко в домакинството сами. В епоха, в която на съпруга и съпругата често им се налага да се задържат на работа, за да свържат двата края, работата на жената не е само домакинска. Не трябва да се прибира от работа и да се очаква от нея да върши цялата домакинска работа и да се справя сама. Мъжете трябва да дадат на децата си пример, за да помогнат в къщата и те.

Децата трябва да получават малка награда (според възрастта), за да могат да се научат да управляват пари, а важна част от управлението на парите е десятъкът. В Православната църква почти никога не се набляга на библейската заповед да се дава на Бога десет процента от доходите, поради което на толкова много духовници се налага да търсят допълнително финансиране за енориите. Когато не даваме десятък, ние крадем от Бога! Дете, което е научено да дава 10% от това, което получава, ще се превърне във възрастен православен християнин, който дава десятък.

Това са основите за създаване на православен дом. Ако започнете да прилагате тези правила, Господ ще ви възнагради със семейство, което е силно и вашите деца ще растат като духовно здрави християни, възпитани в християнски норми и с морална сила. В замяна вашите внуци ще бъдат възпитани в същите християнски принципи и вие ще бъдете най-благословените баби и дядовци във вашия блок!

С любов Христа,

Игумен Трифон

За Николина Александрова

Виж още

Беседа за духовния живот на православния християнин – смъртта

В столичния храм „Св. Андрей Първозвани“ продължават беседите от цикъла – „Духовният живот на православния ...