Начало / Новини / 550 години от построяването на храма в Рило-манастирския метох „Орлица“

550 години от построяването на храма в Рило-манастирския метох „Орлица“

На 29 юни, 2019 г., в рило-манастирския метох „Орлица“ (на 18 км. преди манастира, на излизане от гр. Рила), ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, съобщиха от обителта.

Метохът е посветен на св. първовърховни апостоли Петър и Павел. На същата дата, точно преди 550 години, на това място пренощували честните мощи на преп. Йоан Рилски, пренесени тържествено от старата българска столица Търново в Рилския манастир. Храмът на св. ап. Петър и Павел бил издигнат в спомен на това събитие от игумена на манастира Давид през 1469 г. Представлява малка еднокорабна базилика.

Цялостно зографисана е на два пъти – първо през 1491 г. със средствата на Крупнишкия епископ Яков, по време на известния Рилски игумен Теоктист, а след това през 1863 г. е повторно изписана от Никола Образописов от Самоков, чиято тържествена композиция „Връщане мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец” се намира в притвора на храма. Стенописи от XV в. са запазени в олтара и над вратата в наоса на църквата. В момента се работи по реставрацията и консервацията на дървените тавани и фреските.

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...