Начало / Новини / Румънската православна общност във Великобритания отбеляза пъметта на първия мъченик в Англия – св. Албан

Румънската православна общност във Великобритания отбеляза пъметта на първия мъченик в Англия – св. Албан

Паметта на св. Албан – първият мъченик във Великобритания, бе отбелязана от румънската православна енория със св. Литургия в Лутън в неделя. Тя бе възглавена от епископ Игнатий, съобщава basilica.ro.

„Всеки, който се кръсти, има потенциала да стане свят. Ние зависим единствено от това как служим на Бога. Свят човек е този, който се изпълва живота си с духовност. Святият човек е в пълнота човек“, каза епископ Игнатий в словото си. 

Изповедването на Христос е съществено условие за постигане на светостта. Йерархът допълни и как можем да изповядваме Бог в ежедневието, дори когато контекстът не изглежда добре за нас. 

Св. Албан е живял през втората половина на втори и първта половина на трети век във Веруламиум, селище намиращо се на 35 км. северозападно от Лондон. Паметта му се чества на 22 юни. Датата на мъченичеството на св. Албан е неизвестна, но се смята, че е настъпила по време на царуването на Деций (около 251 г.) или Валериан (около 257 г.).

Ръкопис от Торино, копие от друг ръкопис от V век, показва, че мъченичеството може да е станало много по-рано през 209 г., когато император Септимий Север и двамата му сина са били в Британия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Възобновени бяха богослуженията в сръбската катедрала в Загреб, пострадала от земетресението през март

Православната катедрала „Преображение Господне“ в Загреб, която пострада особено много при земетресението в страната през ...