Начало / Новини / Митрополит Йосиф взе участие в интронизацията на новия архиепископ на САЩ (ВИДЕО)

Митрополит Йосиф взе участие в интронизацията на новия архиепископ на САЩ (ВИДЕО)

На 22 юни започва интронизацията и въздворяването на новия архиепископ на САЩ от Вселенска патриаршия – митрополит Елпидефор, който бе избран от Св. Синод на Вселенската патриаршия за нов архиепископ на САЩ.

Тържественото богослужение се състоя в катедралата „Св. Троица“ в Ню Йорк, където бе отслужена тържествена вечерня, а вчера и Божествена св. литургия. На въдворяването на новия архиепскоп на Вселенска патриаршия присъства и митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. 

Церемонията по въдворяването на новия архиепоскоп Елпидефор се състоя и в присъствието на представителя на президента на САЩ Доналд Тръмб, а в богослужението участие взеха и монаси от Св. Гора, от манастира Ксенофонт и манастира Пантогратор. 

В словото си архипископ Елпидефор благодари на Вселенския патриарх за доверието и насърчението, представителя на американския президент и брат в Православната вяра, здравния министър Алекс Азерас за топлите му думи и предшественика му, митрополит Деметрий, който също присъства на въдворяването.

„Сърцето ми е готово да служи на тази архиепископия и тази нация, на която се възхищавах от детството си и служението си във Фенер,“ каза Елпидофор.

Припомняме, че на 11 май за архиепископ на САЩ бе избран митрополит Елпидефор, който бе игумен на манастира „Св. Троица“, Халки.  Новият архиепископ е роден през 1967 г. в Макрохори, Константинопол. Завършила е катедра „Пастирски изследвания“ на Богословското училище в Солунския университет „Аристотел“ през 1991 г. Завършил е Солунския университет. През 1993 г. завършва следдипломното си обучение във Философското училище на Университета в Бон под заглавието „Архиепископ Николай и Йоанес Месаритис“.

Ръкоположен е през 1994 г. в Константинополската патриаршия. След 1996-1997 г. завършва Богословското училище в Дамаск в Баламад Ливан, за да подобри знанията си по арабски език. През 2001 г. той подава докторска дисертация в Богословското училище на Солунския университет. През 2004 г. е поканен като професор в Богословското училище на Светия кръст в Бостън.

Снимки: Архиепископия на САЩ от Вселенската патриаршия 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...