Начало / Новини / Американският митрополит Тихон съслужи с Вселенския патриарх Вартоломей в Кападокия

Американският митрополит Тихон съслужи с Вселенския патриарх Вартоломей в Кападокия

В неделя на всички светии в Кападокия бе отслужена тържествена св. литургия съвместно между Вселенския патриарх Вартоломей и предстоятеля на Американската православна църква – митрополит Тихон. 

Митрополит Тихон и водената от него делегация бяха поканени от Негово Светейшество патриарх Вартоломей да участват в ежегодното поклонение в Кападокия. В края на Божествената литургия патриарх Вартоломей горещо приветства митрополит Тихон, припомняйки многото случаи, в които митрополит Тихон, представляващ православната църква в Америка, е посещавал Константинополската патриаршия. Той също така говори за близкото приятелство, което е било изградено в резултат на тези посещения.

Митрополит Тихон благодари на патриарх Вартоломей за поканата и особено за възможността да се докосне до пещерите на първите християни в Кападокия. По време на поклонението митрополит Тихон и делегацията на ОСА имаха възможност да посетят древните пещерни църкви и манастири, които са в региона, както и църквите, които бяха затворени след размяната на населението между Гърция в Турция през 1922 година.

Слово на митрополит Тихон, предстоятел на Американската православна църква

За мен е голяма радост да се моля и да отслужа Божествена литургия с Ваше Светейшество, заедно с Негово Високопреосвещенство митрополит Паисий и братята, които служат с нас, в този велик ден на празника на всички светии, когато в славата на Петдесетница честваме големия облак свидетели, състоящ се от светите мъже и жени на нашата православна християнска вяра.

Когато пътувам в чужбина, обикновено нося молитвите и поздравите на вярващите от Северна Америка на мястото, където пътувам. Но след тези дни, когато съм имал честта да ходя – по покана на Ваше Светейшество – в земите на Кападокия, чувствам, че по-скоро аз получавам, от името на северноамериканците, молитвите и прегръдките на свидетелите, който излизат от пустините пещери и руините на църковни храмове около нас.

В днешното Евангелие Господ ни каза: “И всеки, който остави къща, или братя, или сестри, или баща, или майка, или жена, или деца, или нивя, заради Моето име, ще получи стократно и ще наследи живот вечен”. С изпитанията и загубата на миналото, тези облаци от минали страдания са по-ярко с надеждата, която ни е дадена от Иисус Христос, Началникът и Завършителят на нашата вяра, Който заради радостта, която беше поставена пред Него, претърпя кръстна смърт и седна отдясно на Божия престол.

Именно тази надежда, тази вяра, тази радост, която намираме изпълнена, се събираме като братя и сестри в Христос в отслужването на тази Божествена литургия, която е целта на нашето служение в живота. Всички сме дошли тук, защото търсим това, което беше загубено: нашата родина, нашите семейства и нашите църкви. Но това търсене също е за нещо по-дълбоко в сърцата ни, както казва псалмопевецът: „Както кошута жадува за водни потоци, тъй и душата ми, Боже, копнее за Тебе!”(Псалм 41: 1).

Идвам от Америка, земята на свободата, земята на изобилието, земята на надеждата. Именно тази земя, в която мнозина от Анадола са избягали, е земя, на която много емигрирали от Източна Европа, от Близкия изток и от други места са отишли, защото тук има трудности, но  трудности има и в Америка, и ние работим, чрез работата на Асамблеята на епископите, да намерим решения, чрез които всички православни в нашите земи могат да предложат силно и обединено свидетелство за Христос и Неговата свята Църквата, в подражание на великите светии, които празнуваме днес и в изпълнение на увещанието, направено от Ваше Светейшество, че всички ние трябва да „преминем от това, което е мое и твое, към това, което е наше”. Като православни християни да преминем от това, което е мое и твое, към това, което е наше – а нашето е е Исус Христос и общението на светиите.

Затова, тъй като сме заобиколени от толкова голям облак свидетели, нека оставим настрана всяка тежест на греха, който така лесно ни омотава и да издържим изпитанието, което е поставено пред нас, гледайки, ккакто го направиха нашите предци, към Иисус Христос, Който ни дава живот и Който ни дава надежда.

Благодаря ви, Ваше Светейшество, за вашите молитви и гостоприемство.

Митрополит Тихон, предстоятел на Американската православна църква

Източник: oca.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...