Начало / Uncategorized / Решения на Св. Синод на Румънската православна църква

Решения на Св. Синод на Румънската православна църква

На 19 юни под председателството на Румънския патриарх Даниил в Патриаршеската резиденция на Румънската православна църква се проведе заседание на Св. Синод на РПЦ. По време на сесията бяха разгледани въпроси от административен и богослужебен характер, като бяха взети следните решения: 

  • Утвърдени бяха наредбите за централните органи на Румънската православна църква и Правилникът за администриране на църковни стоки, представен на Светия синод от Комитета по устава и правилника на Румънската църква.
  • Беше одобрен текст на акатист на св. Теоктист (паметта му се чества на 3 септември), служба и акатист на св. Монтанус и св. Максима (паметта им се чества на 26 март). Също така бяха одобрени богослужебни текстове в прослава на св. Марк (20 ноември), св. Хермес (31 декември), св. Ермил и Стратоник (13 януари), дм. Ефрем Томиски (7 март), св. Ириней Сирмиумски (6 април), св. Максим, Ромул, Силван и Венуст (21 август).
  • Одобрен бе и текстът на Църковния календар за 2020 година.
  • Взето е предвид текущото състояние на реализацията на Общия каталог на Светите празници на Румънската православна църква и етапите, които ще бъдат установени в близко бъдеще, както и изготвянето на каталог на св. мощи по места в Румънската църква.
  • Св. Синод реши да се организира Международната православна младежка среща, 7-мо издание, през есента на 2020 г. в Тимишоара.
  • Св. Синод изслуша и доклад за посещението на папа Франциск в Патриаршия дворец и Националната катедрала на 31 май 2019 година.

Пресслужба на румънската патриаршия

Снимка: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир, започната през 2007 ...