Начало / Uncategorized / Решения на Св. Синод на Румънската православна църква

Решения на Св. Синод на Румънската православна църква

На 19 юни под председателството на Румънския патриарх Даниил в Патриаршеската резиденция на Румънската православна църква се проведе заседание на Св. Синод на РПЦ. По време на сесията бяха разгледани въпроси от административен и богослужебен характер, като бяха взети следните решения: 

  • Утвърдени бяха наредбите за централните органи на Румънската православна църква и Правилникът за администриране на църковни стоки, представен на Светия синод от Комитета по устава и правилника на Румънската църква.
  • Беше одобрен текст на акатист на св. Теоктист (паметта му се чества на 3 септември), служба и акатист на св. Монтанус и св. Максима (паметта им се чества на 26 март). Също така бяха одобрени богослужебни текстове в прослава на св. Марк (20 ноември), св. Хермес (31 декември), св. Ермил и Стратоник (13 януари), дм. Ефрем Томиски (7 март), св. Ириней Сирмиумски (6 април), св. Максим, Ромул, Силван и Венуст (21 август).
  • Одобрен бе и текстът на Църковния календар за 2020 година.
  • Взето е предвид текущото състояние на реализацията на Общия каталог на Светите празници на Румънската православна църква и етапите, които ще бъдат установени в близко бъдеще, както и изготвянето на каталог на св. мощи по места в Румънската църква.
  • Св. Синод реши да се организира Международната православна младежка среща, 7-мо издание, през есента на 2020 г. в Тимишоара.
  • Св. Синод изслуша и доклад за посещението на папа Франциск в Патриаршия дворец и Националната катедрала на 31 май 2019 година.

Пресслужба на румънската патриаршия

Снимка: basilica.ro

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година ще бъде извършена литията с чудотворната икона на Св. Богородица – Троеручица

И тази година традицията в Троянския манастир ще бъде спазена и за поклонение и благословение ...