Начало / Новини / Избран бе нов състав на Свещения Кинотис на Св. Гора – Атон

Избран бе нов състав на Свещения Кинотис на Св. Гора – Атон

В Карея, където се намира административният център на Св. Гора, в съборния храм на Протата се състоя годишното предаване на т.н. чреда в управлението на Свещения Кинотис на Св. Гора. Събранието се състоя на 14 юни. 

Периодично се променя състава на Свещената епистасия, главният орган и управа на монашеската република. Досегашния протепистат бе отец Стефан от Хилендарския манастир, който по древната монашеска традиция на св. Гора е предал игуменския жезъл – символизиращ административната власт в Св. Гора на антипросопу или казано иначе представителя на Великата Лавра йеромонах Никодим Лаврентиу.

Преди началото на избора бе отслужен молебен пред чудотворната икона на Майката Божия – Достойно ест. Йеромонах Никодим предал игуменския жезъл на отците Симеон Дионисиатски, Ефтимий Зографски, Макарий Пантелеймонски и Ефрем Констамонитски. Представителите на тези четири светогорски обители смениха досегашния състав на Свещената епистасия, на чело с отец Стефан Хилендарски. 

На избора са присъствали представители на всички светогорски манастири, както и представители на гражданската власт на Гърция, полиция и много поклонници. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Румънската църква насърчава младежите в опознаването на културното богатство на Букурещ

Архиепископията на Букурещ предлага на младежите от Букурещ на възраст между 14 и 25 години ...