Начало / Uncategorized / Хорът на Митрополитската катедрала в София „Св. Неделя“ посети гр. Елена.

Хорът на Митрополитската катедрала в София „Св. Неделя“ посети гр. Елена.

Църковният хор при Митрополитската катедрала „Св. Неделя“, с диригенти проф. Мирослав Попспасов, Георги Миков и д-р Стоян Малинов и  посетиха „Българският Витлеем“.

Така наричали гр. Елена през Възраждането.

Най – старата от трите църкви в града е „Свети Никола“. Тя е част от Архитектурно – историческия компекс „Даскалоливница“, към който се причисляват още четири значителни постройки с паметно минало.

Благодарение на запазен Псалтир, съхранен от еленския възрожденец Дойно Граматик, се знае, че храмът „Свети Никола“ датира още от XVI век. Църквата е притежавала изключително богата ръкописна сбирка.  Част от книжовното съкровище било изгубено при опожаряването на храма през 1800 г., когато градът бил нападнат от кърджалиите.

Четири години по – късно, еленчани възстановили църквата с много труд и средства. В продължение на  40 денонощия, те издигнали тайно постройката, тъй като липсвало разрешение от турските управници.

Хорът посети и деветата по големина църква в България- църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Тя е монументална, трикорабна, триабсидна с притвор и галерия над него. Трите кораба са разграничени с по два реда от по четири стройни кръгли колони. Средният кораб е двойно по-широк от страничните. Сводовете се носят от арки, свързани с обща конструктивна система в двете посоки, усилени с дървени обтегачи. Със сигурно чувство за статичност майстор Михо е успял да олекоти въздействието на конструкцията и да постигне голяма “светла” височина с поставянето на големи прозорци във всяко поле, поради което цялото вътрешно пространство действа единно.

Хористите и предстоятелят на храм „Св. Неделя“ ставроф. ик. Мина Минчев огласиха с църквите с тропара на св. Никола и Отче наш.

За Николина Александрова

Виж още

По следите на изгубената скална църква в Русенско

Когато някой спомене за „скалните църкви“, в ума ни изниква споменът за Ивановските скални църкви ...